T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / EDREMİT - Edremit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

EDREMİT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ OKUL KURALLARI

EDREMİT MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

OKUL KURALLARI

 

Bu bilgilendirme tebliği, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 4-1-a. Maddesi gereğince olası riskleri önlemek için öğrencileri bilgilendirmek ve uyarmak amacıyla hazırlanmıştır.

Öğrencilerimiz hem kendilerinin hem de başkalarının can güvenliğini korumak için aşağıdaki kurallara dikkat etmek zorundadır.

 

  1. Okula bordo renkli okul tişörtüyle gelinecek, (Kıyafeti Görmek için Tıklayınız.) Okul Öğrencilerinin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelikteki "Okullarda yüzü açık bulunur; siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz; saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, pirsing takamaz, bıyık ve sakal bırakamaz." Maddesine gere hareket edilecektir. Sınıf ve okul içerisinde okul kıyafeti dışında bir kıyafetle bulunulmayacak, beden eğitimi dersi giysileri sadece bu ders için kullanılacaktır.  

    Kılık-Kıyafet Kurallarına Uymayan Öğrencilerle İlgili İşlemler:

    1. Birinci Aşama             : Öğrenci sözlü olarak uyarılacaktır.
    2. İkinci Aşama               : Öğrenci sözlü olarak uyarılacaktır.
    3. Üçüncü Aşama                        : Öğrenci yazılı uyarılacak ve veliye haber verilecektir.
    4. Dördüncünü Aşama   : Öğrenci hakkında M.E. B. Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği 164-1 maddesi (c) fıkrasına (Kılık-kıyafete ilişkin mevzuat hükümlerine uymamak) göre disiplin işlemi tesis edilecektir. (KINAMA CEZASI)
  2. Pazartesi   günü   dışında           geç      kalan   öğrenciler        ilk        10        dakika içinde  derse alınacaklardır. (Öğrenciler okul idaresinden belge almadan sınıfa alınmayacaklardır.) Geç gelme birinci ders saati için belirlenen süre ile sınırlıdır. Ancak her beş defa geç kalma yarım gün devamsızlıktan sayılır. Bu sürenin dışındaki geç gelmeler devamsızlıktan sayılır.
  3. İstiklal Marşına katılmayan öğrenciler takip edilerek İstiklal Marşına katılmamayı alışkanlık haline getiren öğrenciler için gerekli tedbirler alınacaktır. Pazartesi günleri ilk derse geç kalanlara "Geç Kabul Kâğıdı" düzenlenmeyecektir.
  4. Öğrencilerin okul idaresinden izinsiz olarak okul dışına çıkışları-öğle arası hariç-yasaktır Okuldan ayrılacak olan öğrenciler ilgili dışarıya çıkmak için idaremizden izin kâğıdı alırlar. Öğrencilerimiz okulla ilişiği olmayan kişi ya da arkadaş topluluklarını okula ve sınıflara davet edemezler.
  5. Teneffüslerde katlara yiyecek ve içecek maddeleri çıkarılmayacaktır. Öğrencilerimiz okulu, okul eşyasını ve çevresini temiz tutmak zorundadır. Sıralar, duvarlar ve okulun diğer araç-gereçleri üzerine yazı yazılmayacak olup okul araç- gereçlerinin tahrip edilmesinin büyük bir suç olduğu unutulmamalıdır. Kitaplar sıraların gözünde bırakılmayacak, evlere götürülecektir Aksi davranışlarda bulunan öğrencilerimiz için Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-1  maddesi (a) fıkrasına(Okulu, okul eşyasını ve çevresini kirletmek) göre disiplin işlemi tesis edilecektir.(KINAMA CEZASI
  6. Bilişim araçları öğretmenin ikazına gerek kalmadan kapatılacak ve/veya sessize alınacak, öğretmenin bilgisi ve kontrolü dahilinde derste kullanılabilecektir. Aksi davranışlarda bulunan öğrencileri için Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-1 maddesi (l ve n) fıkrasına (Bilişim araçlarını amacı dışında kullanmak/Ders saatleri içinde öğretmenin bilgisi ve kontrolü dışında bilişim araçlarını açık tutarak dersin akışını bozmak) ve okul kurallarına uymamak maddesine göre işlem tesis edilecektir.(KINAMA CEZASI)
  7. Öğrenciler boş derslerde okulu terk etmeyeceklerdir. Dersi boş olan sınıflar nöbetçi öğretmenler nezaretinde kantine veya bahçeye indirilecek veya nöbetçi öğretmen nezaretinde sınıfta bekletilecektir.
  8. Öğrencilerimiz derslere öğretmenlerden önce katılacaklardır. Ara derslere girmemek cezayı gerektiren bir davranıştır. (Özel durumlar için okul idaresine başvurmaları gerekmektedir.) Öğrenci zili çaldığında bütün öğrenciler, öğretmenlerini beklemek üzere sınıflarında hazır bulunacaklardır. Bu esnada sınıf başkanının ikazına dahi gerek duyulmaksızın sessizce beklenecek ve ders araç-gereçleri hazır hale getirilecektir. Hiçbir şekilde kapı önünde beklenilmeyecek ve sınıf içinde dolaşılmayacaktır. Öğrenciler dersliklerin bulunduğu binaya yalnızca öğrenci kapısından giriş çıkış yapar merdivenlerden iniş-çıkışlarda sağ taraf kullanılmalı ve öğretmenlere yol verilmelidir. Koridorlarda veya okulun diğer birimlerinde öğretmenle karşılaşıldığında gerekli saygı gösterilecek, laubalilikten kaçınılacaktır. Öğrencilerin sınıf pencerelerinden aşağı sarkmaları yasaktır.
  9. Okula geldiği halde özürsüz olarak eğitim öğretim faaliyetlerine, törenlere, sosyal etkinliklere katılmamak, geç katılmak veya bunlardan erken ayrılmak, Kınama cezasını gerektiren bir disiplin suçudur. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-1 maddesi (f) fıkrası)
  10. Öğrencinin devamsızlık yaptığı süreye ilişkin özür belgesi veya yazılı veli beyanı, özür gününü takip eden en geç 5 iş günü içinde ilgili müdür yardımcısına velisi tarafından verilir ve e-Okul sistemine işlenir. Zorunlu hallerde özür belgesinin teslim süresi okul yönetimince 20 iş gününü aşmamak üzere uzatılabilir. Sınavlara katılmayan, performans çalışmasını yerine getirmeyen veya projesini zamanında teslim etmeyen öğrencilerden, özrünü 36 ncı maddenin yedinci fıkrasına göre belgelendirenlerin mazeret sınavı ilgili zümrenin belirleyeceği bir zamanda önceden duyurularak bir defaya mahsus yapılır. Öğrenciler, raporlu ve izinli oldukları günlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara alınmazlar. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 48.maddesi (1 ve 5) fıkrası)
  11. Öğrencilerimiz okul içinde ve dışında arkadaşlarına, yöneticilerine, öğretmenlerine ve diğer çalışanlara saygılı olmak zorundadır. Bağırarak konuşmak, arkadaşlarına çirkin, seviyesiz espri ve şakalar yapmak, argo ve küfürlü sözler sarf etmek öğrencilere yakışmayan hallerdir. Aksi davranışlarda bulunan öğrencilerimiz için Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-2 maddesi (a) fıkrasına (Kişilere, arkadaşlarına, okul yöneticilerine, öğretmenlerine ve diğer çalışanlarına karşı okul içinde ve dışında sözle, davranışla veya sosyal medya üzerinden hakaret etmek, hakareti paylaşmak, yaymak veya başkalarını bu davranışa kışkırtmak) göre disiplin işlemi tesis edilecektir.(OKULDAN 1-5 GÜN ARASINDA KISA SÜRELİ UZAKLAŞTIRMA)
  12. Tütün ve tütün mamullerini bulundurmak veya kullanmak disiplin suçudur.Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-1 maddesi (ç) fıkrası) KINAMA CEZASI
  13. Kopya çekmek veya çekilmesine yardımcı olmak disiplin suçudur.Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-1 maddesi (ı) fıkrası) KINAMA CEZASI
  14. Müstehcen veya yasaklanmış araç, gereç ve dokümanları okula ve okula bağlı yerlere sokmak veya yanında bulundurmak ve Kumar oynamaya yarayan araç-gereç ve doküman bulundurmak disiplin suçudur. (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 164-1 maddesi (j/k) fıkrası) KINAMA CEZASI
  15. Öğrencilerimizi her türlü olumsuz davranışlardan ve zararlı alışkanlıklardan korumak  amacıyla zaman zaman sınıflarda arama yapılacaktır.
  16. Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;
    • 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,
    • 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,
    • Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir.
    • Üstün başarı belgesi almaya hak kazanan öğrencilere okulun iftihar listesinde yer verilir.
  1. Kaygan zeminlerde ve merdivenlerde koşmaktan kaçınmalı; bu yerlerde kayıp düşme riskini artıran su birikintisi, meyve kabuğu, pet şişe vb. nesneler kaldırılmalı veya görevlilere haber verilmelidir.
  2. Pencere pervazlarına oturulmamalı, aşağı sarkmamalı ve pencere camına yakın yerlerde itiş-kakış benzeri şakalaşmalar yapılmamalıdır.
  3. Özellikle zemin kat ve 1. Kat pencerelerinden aşağı atlanması, bu pencerelerden içeriye girilmeye çalışılması hem ciddi yaralanmalara hem de okuldan uzaklaştırmaya varan disiplin cezalarına yol açar.
  4. Okulun elektrik tesisatı kullanılarak telefon, tablet şarjı yapılmamalıdır. Şarj cihazlarının yangınlara ve can kaybına yol açabileceği unutulmamalıdır.
  5. Klima, akıllı tahta, elektrik prizleri, elektrik düğmeleri gibi araç gereçlere yetkisiz işlem yapılmamalı, bunlarda güvenlik riski görüldüğünde acele idareye haber verilmelidir.
  6. Sınıf kapısı hızlı ve kontrolsüz bir şekilde açılmamalı, dışarıdan kapıya doğru yaklaşan bir kişiye kapının çarpıp ciddi yaralanmaların olabileceği düşünülmelidir.
  7. Tuvaletlerin kullanımında enfeksiyon riskine karşı eller sabunla yıkanmalı, lavabolarda sabun bitmişse görevlilere bilgi verilmelidir.
  8. Bunların dışında okul ortamında insan sağlığını tehdit eden veya kazaya neden olabilecek riskli durumlar oluşursa acele nöbetçi öğretmenlere veya idareye haber verilmelidir.

Öğrencilerimizin Okulu benimsemeleri, öğretmenlerine saygı göstermeleri, yalan söylememeleri, kaba ve saygısız davranışlarda bulunmamaları, yanlış algı oluşturabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmaları, genel ahlak ve adaba uygun davranmaları, okul kurallarına uymaları temel beklentimizdir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.07.2022 - Güncelleme: 17.07.2022 09:08 - Görüntülenme: 303
  Beğen | 0  kişi beğendi